Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”På tre veckor gjorde vi det som i normala fall skulle ha tagit tre år” säger Anders Skoglund,IT-konsult, som styrde ”war room” under it-attacken mot Kalix kommun.Här berättar han mer om arbetet under och efter attacken. Foto: Sascha Steinbach, EPA/Filip Hannu/SVT

Han styrde ”war room” under it-attacken mot Kalix

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått ett halvår sedan it-attacken mot Kalix kommun. Men arbetet pågår fortfarande med att säkerställa att något liknande inte kan hända igen.

– Vi har säkert lika mycket jobb framför oss närmaste veckan som vi hade första veckan efter attacken, säger IT-konsulten Anders Skoglund.

Redan under natten mot torsdag 16 december hade socialtjänsten larmat om problem att komma åt systemen. När Anders Skoglund kom in på morgonen och skulle öppna sina minnesanteckningar inför ett Teams-möte upptäckte han att alla filer var krypterade.

– Det är allmänt känt att det inte är en fråga om, utan när det sker. Men vi blev lite tagna på sängen eftersom vi tyckte att det var rätt bra ordning på systemen. Under pandemin hade vi infört lösningar med tvåfaktorsautentisering via sms. Men det fanns sårbarheter, säger han.

IT-attack mot Kalix kommun

Lagar inte det gamla – bygger nytt

Den morgonen blev starten på månader av arbete inom kommunen tillsammans med externa IT-experter. De har nu byggt upp ett helt nytt system istället för att reparera det gamla.

Kommunen kommer även i veckan att överge sina egna mejlservrar för att i stället använda molnbaserad lagring.

I klippet hör du IT-konsulten Anders Skoglund som styrde ”war room” under attacken mot Kalix kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-attack mot Kalix kommun

Mer i ämnet