Papper och pennor – så jobbar Kalix kommun under it-attacken

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i torsdags har Kalix kommun stått utan sina digitala system efter en it-attack. Kommunen har haft problem med att betala ut löner till sina anställda och hemtjänsten har svårt att veta vilka som jobbar, vilken rutt de ska ta under arbetet och vilka mediciner som de olika brukarna ska få.

Nu ett par dagar in i händelsen och när det analoga arbetssättet med whiteboards, post-it-lappar och vanliga pennor hunnit sätta sig så börjar åter personalen känna sig lättade, men det är fortfarande mycket att hantera.

– Jag har då inte ätit lunch idag, säger Margareta Andersson, enhetschef vid hemtjänsten.

IT-attack mot Kalix kommun

Andra hemtjänstchefer SVT pratar med vittnar om samma pressade läge.

Syns inte utåt

Kommunens informationsansvarige Reine Sundqvist är en av de personer som dagligen får lösa situationer där det digitala slagits ut och det behöver arbetas upp ett nytt sätt sköta den kommunala servicen, analogt.

– Jag tycker inte att det syns utåt att kommunen drabbats av ransomware-attacken. Det är ju inte så att samhället utanför kraschat. Där löper allt på som vanligt och så tycker jag att vi lyckas hålla ställningarna rätt så bra under omständigheterna, säger han.

Att låna en bok har blivit en utmaning

Det är inte bara hemtjänst och löneavdelning som inte kommit åt sina digitala verktyg. En så enkel sak som att låna ut böcker från kommunens bibliotek går inte längre att genomföra digitalt. Personalen på biblioteket är för stressad för att vilja ge intervjuer eller bli filmad, men vår reporter berättar i klippet här nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-attack mot Kalix kommun

Mer i ämnet