Maria Henriksson uppger att det kommer att dröja längre tid att starta upp de viktigaste av kommunens system. Foto: SVT

Uppstart av Kalix kommuns kritiska system dröjer ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen lamslogs Kalix kommun efter att de blivit utsatt för en ransomware-attack. Sedan dess har kommunens IT-konsulter jobbat för att starta upp kritiska system med verksamheten. Ett intensivt arbete som dragit ut på tiden.

På torsdagen meddelade kommunen att de trodde att de skulle ha uppe de mest viktiga systemen efter 48 timmar vilket skulle ha lett till att systemen skulle blivit aktiva under lördagseftermiddagen. Nu ser det ut som att de kritiska systemen ska vara på plats i mitten på nästa vecka. En tidsfrist som redan skjutits från lördagen till söndagen men som nu fått senareläggas.

– Det är en massiv attack som vi har utsatts för som slagit ut de flesta av våra system. Vår IT-chef har beskrivit det som ett minfält och även om vi vill kunna öppna systemen så fort som möjligt är det bättre att ta det säkra före det osäkra innan vi hittat roten till det onda, säger kommundirektören Maria Henriksson.

IT-attack mot Kalix kommun

Journalsystemen och medicinlistor finns att tillgå

Sedan tidigare har IT-konsulterna lyckas att låsa upp en del system, bland annat hemtjänstens journalsystem och därigenom fått ut medicinlistor Kommunen har även lyckats att ordna fram schema och rutter till hemtjänsten och hemsjukvården.

Men när kommunen startat de mest kritiska systemen återstår ändå över 100 andra system.

Hemtjänstens personal hårt pressade

Maria Henriksson menar att hemtjänsten haft en hög arbetsbelastning i samband med coronapandemin. Nu när IT-systemen ligger nere och stor del av arbetet behöver skötas analogt ser det återigen ut som att mer personal kan behövas för att klara av arbetsuppgifterna.

Detta kan påverka personalens julledigheten.

– Det finns en risk att vi med kort varsel måste kalla in personal för att klara verksamheten men förhoppningen är att vi ska ha uppe systemen innan julhelgen, säger Maria Henriksson.

Det är ännu inte känt hur stor summa pengar hackarna har begärt från kommunen eller hur de lyckats ta sig in i kommunens system.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-attack mot Kalix kommun

Mer i ämnet