”Det är alltid bra att kunna säkra bevisningen tidigt. Det finns vissa digitala spår som blir svagare med tiden”, säger polisen Dan Jonsson efter it-attacken i Kalix. Genrebild. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix Norge

Ransomware-attacken i Kalix utreds som grovt dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen utsattes Kalix kommun för en it-attack. Vid attacken låstes en stor del av kommunens datorsystem av en ransomware. Enligt Dan Jonsson, gruppchef för regionalt it-brottscentrum i region Nord, finns det fördelar med att polisen blivit involverad så pass tidigt i händelseförloppet.

Han menar att det rent generellt vid den här typen av brott handlar mycket om informationsinsamling. I det specifika fallet kommer polisen att hålla kompletterande förhör med Kalix kommun.

Kommunen gick tidigt ut med uppgifter om att det rörde sig om ett digitalt utpressningsförsök, något som Dan Jonsson ser som en fördel för utredningen.

IT-attack mot Kalix kommun

– Det är alltid bra att kunna säkra bevisningen tidigt. Det finns vissa digitala spår som blir svagare med tiden, till exempel kan viss information försvinna vid en systemåterhämtning, säger han.

Oklart vem som ligger bakom intrånget

Enligt honom är utredningen i ett inledande skede och det är ännu för tidigt att säga något om vem som ligger bakom ransomware-attacken.

Kalix kommundirektör har uppgett att intrånget mest troligt inte skett via mail eller via att någon klickat på en länk. Går det att säga något om hur attacken har kunnat ske?

– Det är för tidigt i utredningen för att kunna spekulera hur intrånget kunnat ske, säger Dan Jonsson.

Stort mörkertal

Dan Jonsson menar att det finns ett stort mörkertal när det kommer till digitala utpressningsförsök, så som det som Kalix kommun utsatts för.

– Den här typen av ärenden är svårutredda men går man aldrig ut offentligt så kan vi aldrig ens försöka hitta den misstänkte, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-attack mot Kalix kommun

Mer i ämnet