Nina Jelver, säkerhetsexpert vid Svensk handel, råder Kalix kommun att inte betala lösensumman. Foto: Naina Helén Jåma, TT/Pressbils, Svensk handel

Säkerhetsexperten om it-attacken i Kalix: Betala inte lösen – risk att bli attackerad igen

Uppdaterad
Publicerad

Svensk handels säkerhetsexpert Nina Jelver råder Kalix kommun att genast kontakta extern hjälp – och inte betala någon lösesumma.

– 80 procent av dem som betalar får inte tillbaka all information. Och fyra av fem blir attackerade igen, säger hon till SVT.

Cyberbrotten har ökat explosionsartat de senaste åren, men trots det finns det ett mörkertal då endast fem procent väljer att anmäla brottet till polisen.

Nina Jelver och Svensk handel har tidigare kartlagt handelns utsatthet för it-relaterade brott, och i den framgår det att ett av tio handelsföretag drabbats av utpressningsvirus – så kallat ransomware.

IT-attack mot Kalix kommun

Den här gången är det en kommun som är attackerad.

– Det är allvarligt och ta bara mejl som exempel. Det är ett lätt sätt att kommunicera information till samtliga anställda men det systemet slås ut. Alla har inte ett reservsystem, säger Nina Jelver.

Förutom kommunanställdas mail går det heller inte att komma åt digitala journaler och medicinlistor, något som det kan ligga en tanke bakom.

– Det kanske är därför kommunen är attackerad, att det ses som en lämplig måltavla. De som hackar tror att sannolikheten för betalning är högre desto känsligare material som finns, säger Nina Jelver.

Det ska kommunen tänka på

Vad ska Kalix kommun tänka på nu?

– Ta in extern hjälp som är specialiserad på den här typen av attacker. De måste också få ut budskapet till samtliga att inte röra sina datorer. Det är lätt hänt att man bara vill gå in och kolla något men det är inte läge för det nu.

Betala eller inte betala?

– Statistiken talar sitt tydliga språk. 80 procent får inte tillbaka all information som har kidnappats och fyra av fem som betalar blir attackerade igen.

Tror du att det finns risk för att fler kommuner drabbas?

– Finns det andra kommuner som har samma it-system som Kalix är det inte osannolikt, säger Nina Jelver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-attack mot Kalix kommun

Mer i ämnet