Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stabschefen i Kalix, Kenneth Björnfot, berättar om de tre miljonerna kommunen har satsat på it-säkerheten. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Efter it-attacken: Kalix har satsat miljoner på it-säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Kalix kommun har satsat tre miljoner kronor på att förbättra it-säkerheten efter it-attacken som drabbade kommunen i vintras.

Det var natten mot den 16 december 2021 som Kalix kommun blev utsatta för en så kallad ransomware-attack, det vill säga ett utpressningsvirus där hackarna låser ett datasystem med krav på lösensumma för att låsa upp det igen.

Attacken innebar hårt jobb för kommunledningen, samt för personalen på golvet. Hemtjänsten fick bland annat jobba med papper och penna eftersom de inte kom åt journaler eller medicinlistor.

Miljoner på it-säkerhet

Efter händelsen har Kalix kommun lagt tre miljoner på it-säkerheten.

– De tre miljonerna är uteslutande konsultkostnader för att bygga om och förbättra vår it-säkerhet, säger Kenneth Björnfot, stabschef vid kommunledningsförvaltningen med ansvar för it-verksamheten i Kalix.

Han berättar bland annat att systemen har blivit betydligt bättre och att programvaran numera larmar när något pågår – vilket den inte gjorde tidigare.

I videon hör du Kenneth Björnfot berätta om satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.