It-attacken i Kalix: Back up-kopia räddar anställdas löner

Uppdaterad
Publicerad

Kalix kommun har hittat en back up-kopia som gör att decemberlönerna för de anställda i princip kommer att bli korrekta. Men det finns ännu ingen prognos för när systemen kan vara igång igen efter it-attacken – och i värsta fall kan det ta lång tid.

– Det handlar om ett par månader om allt måste byggas upp från grunden igen, säger kommundirektören  Maria Henriksson.

Det var i torsdags som Kalix kommun slog larm om en it-attack mot de digitala systemen med krav på en lösensumma.

Kommunen stängde ned systemen direkt och var tvungen att jobba börja jobba analogt, bland annat med med papper och penna.

IT-attack mot Kalix kommun

Anställda får rätt löner

Tidigare såg det ut som om de 1 925 anställda, inklusive vikarier, skulle få ut samma löner som i november i december, men en back up-kopia gör att lönerna i princip kommer att bli korrekta trots allt.

– Det är en liten ljusglimt att vi kan betala ut decemberlönerna. Vi går nu ut med information till personalen att alla i princip kommer få rätt lön, men undantag av något fåtal timvikarier, men om det skulle bli så kan vi lösa det manuellt, säger kommundirektören Maria Henriksson och fortsätter:

– Men det är ett minimalt problem jämfört med vad vi trodde tidigare, att vi skulle få rätta alla löner i efterhand.

”It-attackerna fortsätter”

Enligt Kalix kommun har it-attackerna fortsatt när de digitala system tillfälligt satts igång igen.

– Vi utsatts för attacker hela tiden, så vi måste vara nedstängda. Vi har därför skapat en ny hemsida där vi ska kommunicera både med yttervärlden och den inre världen. Det gäller att vi hittar tillbaka till det gamla informationsflödet så att vi kan kommunicera med våra anställda, säger Maria Henriksson.

”Vill statuera exempel”

Hon menar att i värsta fall kan det vara så att kommunen måste bygga upp systemen på nytt och det skulle ta lång tid och kosta mycket pengar.

– Det handlar om ett par månader om allt måste byggas upp från grunden igen, men vi hoppas att vi inte behöver gå så långt. Vi vet nu att det finns ett jättestort intresse att statuera ett exempel med Kalix kommun och det är ingen ljus situation ur den aspekten. Vi måste sköta allt väl och så behöver vi hjälp för att kunna stå emot, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-attack mot Kalix kommun

Mer i ämnet