I klippet hör du Maria Henriksson, kommundirektör i Kalix, om det ansträngda läget. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Flera av Kalix kommuns it-system igång – men finns oro för en ny attack

Uppdaterad
Publicerad

Kalix kommun har sedan tidigare annonserat att de skulle få upp sina primära system så som löner och ekonomi, samt hemtjänst och hemsjukvårdens scheman, medicinlistor och rutter innan julhelgen. Nu meddelar kommundirektören att vissa systemen kan vara lösta redan vid lunch på torsdagen.

Enligt kommundirektören Maria Henriksson är det lite tidigare än vad man räknat med.

– Vi har tidigare haft små segrar men det här ser vi som en stor seger. Det kändes väldigt bra när vi kunde betala ut decemberlönen till våra anställda, säger Maria Henriksson.

IT-attack mot Kalix kommun

Arbetet med systemen har gått till så att de har kunnat genomsökas och startas upp och därefter har man ominstallerat datorer som jobbar med till exempel löneadministration.

Ett arbete som ser ut att bli ett återkommande mönstret en ganska lång tid framöver för kommunens it-konsulter.

Systemen för hemtjänsten på plats

En av anledningarna till att kommunen prioriterat hemtjänst och hemvårdsteamen är enligt Maria Henriksson, för att det är en grupp som har varit hårt ansatta under en lång tid av arbetet med coronapandemin.

– Vi är idag underbemannade och våra medarbetare har jobbat hårt under lång tid och det blir en extra press på dem med den ökade administrativa biten och det är något vi har velat försöka att ta bort från dem, säger hon.

Men det finns orosmoln

Enligt Maria Henriksson finns det saker som kan komma att få en påverkan på arbetet med att starta upp alla systemen igen.

– Vi ser en hög trafik mot oss och jag får den uppfattningen att det är för att hackarna vill sätta oss på plats, men de ska inte få vinna, säger Maria Henriksson, kommundirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-attack mot Kalix kommun

Mer i ämnet