Även om nätet står för en liten del av den samlade knarkhandeln, så är det den del som växer mest. Foto: SVT arkiv

Östersund pekas ut för knarkhandel på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerade i veckan en rapport som tagit ett samlat grepp på knarkhandeln i landet. Det som sticker ut för Jämtlands del är att här ökar handeln över nätet som mest.

Det kanske säger sig självt att ju längre man befinner sig från den traditionella gatulangningen, desto mer framstår nätet som en framkomlig väg. Faktiskt är Bräcke den kommun i länet där näthandeln procentuellt ökar mest. Men den samlade omfattningen är så klart inte så stor.

Åre och Östersund

I Åre och Östersund blir den däremot påtaglig. Brå pekar på att just de norrländska universitetsstäderna är de områden i landet där knarkhandeln över nätet ökar som allra mest.

– En orsak till det är nog att här samlas ungdomar som är väldigt drivna användare av datorer, menar Mikael Ahrtzing, tf gruppchef vid regionalt IT-brottscentrum.

Det här är nämligen inte en försäljning som ligger öppen till allmänt beskådande. Oftast krävs en särskild programvara för att komma till knarkhandeln.

Skyddas av posthemligheten

Drogerna levereras vanligen genom posten och det innebär ett problem för polisen. Försändelserna är skyddade av posthemligheten och en postanställd får till exempel inte tipsa polisen om ett misstänkt paket. Just på den här punkten ligger polisen på politikerna för att få till en lagändring.

Även om det i dag bara är tio procent av den samlade droghandeln som sker över nätet så menar Brå att den ökar kraftigt.

– Droger är ett samhällsproblem och här måste alla ta sitt ansvar. Den som partyknarkar någon helg då och då får inse sitt bidrag till den organiserade brottsligheten, säger Mikael Ahrtzing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.