På grund av personalbrist till följd av covid-19 stängs Lillsjöskolans fritidshem resten av den här veckan. Överhuvudtaget begränsas nu barnomsorgen för att den överhuvudtaget ska kunna hållas igång. Foto: SVT arkiv

Östersund skär ned tillgången på barnomsorg

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun begränsar tillgången till förskola och fritidshem. Detta för att inte behöva stänga helt och hållet när personal är borta på grund av pandemin.

Pandemin har gjort att flera förskolor och fritidshem tvingats stänga. Där har man endast kunnat erbjuda omsorg till vårdnadshavare med samhällsviktiga funktioner. Andra barn, som har rätt till omsorg enligt skollagen, inte har fått komma till förskolan eller fritids.

Här är begränsningarna som gäller i fortsättningen:

Förskola:

Barn vars vårdnadshavare arbetar deltid, är permitterade på deltid eller studerar på deltid.

De har hittills erbjudits 25 timmar i veckan. Nu erbjuds de bara omsorg i den omfattning som föräldrarnas engagemang kräver.

Barn vars vårdnadshavare är arbetslösa.
Även de har hittills haft 25 timmar. I fortsättningen erbjuds de 15 timmar.

Fritidshem:

Barn till föräldralediga föräldrar har hittills kunnat delta 10 timmar i veckan. De får stanna hemma helt och hållet så länge.

På måndagen kom dessutom beskedet att Lillsjöskolans fritidshem stänger resten av den här veckan. Också det beror på personalbrist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet