Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om du inte är förberedd finns risk att du fryser till is” – hör säkerhetssamordnaren vid Östersunds kommun, Fatih Tuncer, om hur säkerhetsutbildningarna på skolorna går till och varför de är viktiga. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Östersunds kommun rustar alla skolanställda för att klara en skolattack

Publicerad

Pågående dödligt våld – det är temat för kvällen då Vallaskolan på Frösön har utbildning för lärare och andra anställda på skolan. Det hela ingår i Östersunds kommuns satsning för att göra vardagen säkrare och vad alla ska göra om det värsta inträffar.

De senaste åren har en rad uppmärksammade skolattacker skakat om i Sverige. I slutet på december förra året dömdes till exempel en man till livstids fängelse efter att ha mördat två lärare på Malmö latinskola.

Attacker har också inträffat på skolor i Varberg, Eslöv och Kristianstad de senaste åren.

”Ingen ska behöva gå och vara rädd”

Nu utbildar Östersunds kommun samtliga skolanställda för att vara beredda om något liknande skulle inträffa på skolorna i kommunen.

– Sannolikheten är fortfarande väldigt liten att det sker, men konsekvenserna kan bli väldigt stora. Ingen ska behöva gå och vara rädd när de är på arbetet, säger Fatih Tuncer, säkerhetssamordnare på Östersunds kommun.

SVT var med när ett utbildningstillfälle hölls på Vallaskolan på Frösön, där man höll en simulering med en maskerad man som tagit sig in i lokalerna. Se i videon ovan hur övningen gick till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.