Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hovrätten fastställer tingsrättens dom och 18-åringen döms till livstids fängelse. Hör mer om domen i videoklippet ovan. Foto: Johan Nilsson/TT & SVT

Livstids fängelse för morden på Latinskolan i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten går på tingsrättens linje och dömer 18-åringen som mördade två lärare på Malmö latinskola till livstids fängelse.

– Han har utsatt de båda kvinnorna för ett mycket omfattande, brutalt och besinningslöst våld som inte varit kortvarigt. Straffvärdet för vart och ett av morden motsvarar livstids fängelse. Därför får de förmildrande omständigheterna i det här fallet inte något genomslag, säger hovrättspresidenten Ylva Norling Jönsson i ett pressmeddelande.

18-åringen dödade den 21 mars i år två kvinnliga lärare på Malmö latinskola genom att hugga ihjäl dem med en yxa. Malmö tingsrätt dömde 18-åringen till livstids fängelse.

Skoldådet i Malmö

I överklagandet till hovrätten yrkade han på att i stället få rättspsykiatrisk vård eller i vart fall ett tidsbestämt fängelsestraff men hovrätten går alltså på tingsrättens linje.

Inga förmildrande omständigheter

Enligt en överläkare som hörts i hovrätten lider 18-åringen av svår autism som gör att han inte kunde styra sitt beteende. Rätten har därför begärt ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd som gör samma bedömning som rättspsykiatriska utlåtandet, det vill säga att det inte finns förutsättningar att döma 18-åringen till rättspsykiatrisk vård.

Det finns däremot anledning att anta att 18-åringens utveckling och omdömesförmåga har varit bristande jämfört med andra personer i samma ålder, skriver rätten.

Trots att det kan ses som förmildrande omständigheter påverkar det inte straffet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet