Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkaren i psykiatri, Ola Arnvik, anser att gärningsmannens diagnos talar för att han ska dömas till rättspsykiatrisk vård. Hör honom förklara i klippet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Läkare om morden på Malmö latin: ”Man kan inte bagatellisera autism”

Uppdaterad
Publicerad

18-åringens försvarsadvokat hade kallat ett expertvittne till hovrätten för att tala om autism.

– Hans psykiatriska tillstånd är av så svår art att han inte kan hållas ansvarig för sina gärningar, säger Ola Arnvik, överläkare i psykiatri.

Tingsrätten dömde 18-åringen till livstids fängelse. Den domen bör omvandlas till vård, anser Ola Arnvik.

– Man kan inte tala om autism och sedan bagatellisera det. Det tillståndet är bestämmande för allt du gör. Du kan inte freda dig mot utifrån kommande intryck.

Olika syn på diagnosens påverkan

Den rättspsykiatriska undersökningen, som gjordes före tingsrättens dom, kom fram till att 18-åringen inte var påverkad av av allvarlig psykisk störning vid skoldådet. Ola Arnvik menar däremot att 18-åringen inte kunde kontrollera sina handlingar.

– Jag vill få till en förändring hur man ser på autism och det är fler namnkunniga psykiatriker som säger samma sak som jag. Jag hoppas att de lyssnar på mig.

Fler ska yttra sig före dom i hovrätten

Hovrätten över Skåne och Blekinge beslöt efter torsdagens förhandling att ta in yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd.

Hovrätten kommer att hålla fortsatt huvudförhandling så snart Socialstyrelsens rättsliga råd har avgett sitt yttrande. Det kommer att bli tidigast i december.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en sammanfattning vad som skedde under dådet på gymnasieskolan Malmö Latinskola under måndagen. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet