Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 18-årige eleven döms till livstids fängelse för att ha mördat två lärare på Malmö Latinskola. Foto: Polisens förundersökning/TT

18-åringen döms till livstid för morden på Malmö latin

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsförmiddagen meddelade Malmö tingsrätt att 18-åringen som dödade två lärare på Malmö latinskola i mars döms till fängelse på livstid. 18-åringen blir den första så unga personen som döms till livstids fängelse i Sverige i modern tid. Gärningsmannen ska också betala drygt en miljon kronor i skadestånd till de efterlevande.

– Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest. Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst, säger rättens ordförande, lagmannen Johan Kvart.

”Fascination för våldsdåd”

Motiven till morden ska vara att gärningsmannen känt sig missanpassad. De två lärarna valdes ut av en slump, uppger lagmannen.

– Det finns uppgifter i målet att gärningsmannen hade en fascination för skolskjutningar, massakrer och våldsdåd.

Lagmannen Johan Kvart läser upp livsdomen på torsdagsförmiddagen. Foto: Johan Dernelius/SVT

Låste in sig på toaletten

När skoldagen tar slut den 21 mars låser 18-åringen in sig på skolans toalett med två knivar, en yxa och en hammare. Han tar på sig halsduk, mask och hörselkåpor, och ställer sig sedan utanför en annan toalettdörr. Den kvinnliga lärare som kommer ut därifrån attackeras först. Hon får så svåra skador att hon avlider.

En annan lärare som bevittnar attacken blir jagad genom korridoren innan också hon attackeras och dör.

Inte psykiskt sjuk

18-åringen har erkänt alla gärningar och förklarar sitt agerande med att han ville utföra ett dåd som var så hemskt att alla efteråt skulle ta avstånd från honom.

Han anhålls senare samma natt, och han har suttit häktad sedan den 23 mars. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var mannen inte påverkad av en allvarlig psykisk störning. Rättsmedicinalverkets besked till Malmö tingsrätt är att han inte heller bedömdes lida av en allvarlig psykisk störning när han undersöktes och därför saknas förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

18-åringen tog bild på sig själv innan dådet. Foto: Polisens förundersökning

Yrkat på livstid

Åklagaren Johanna Liljeblad har yrkat på att 18-åringen ska dömas till livstids fängelse.

 – Jag konstaterar att tingsrätten delar min bedömning i skuldfrågan och att den tilltalade ska dömas till livstid, säger kammaråklagare Johanna Liljeblad.

Tidigare har en åtalad varit tvungen att ha fyllt 21 år för att kunna dömas till livstids fängelse, men vid årsskiftet sänktes gränsen till 18 år.

Lagändringen ger fortsatt utrymme för ett tidsbestämt straff vid förmildrande omständigheter, men domstolen har inte ansett att det är aktuellt i det här fallet.

Kommer överklaga

Advokat Anders Elison har tidigare uttryckt att han anser att straffet borde ligga på 14–16 års fängelse.

– Det här är en fullständigt unik dom och vi kommer att överklaga, säger Anders Elison.

Livstids fängelse innebär oftast fängelse i 23-25 år.

60 sekunder: Sammanfattning av skoldådet i Malmö:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en sammanfattning vad som skedde under dådet på gymnasieskolan Malmö Latinskola under måndagen. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet