Mars tidigare i år: En strid ström av sörjande passerar förbi de blommor, ljus och hälsningar som placerats trappan vid huvudingången utanför Malmö Latinskola i Malmö efter morden. Foto: Johan Nilsson / TT

Nu meddelas dom för lärarmorden i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Nu meddelar hovrätten sin dom för den 18-åring som mördade två lärare på Malmö latinskola i våras. Klockan 11 på måndagsförmiddagen ska domstolen meddela om det blir ett tidsbestämt straff eller fortsatt livstids fängelse.

Det var den 21 mars i år som en 18-åring låste in sig på en toalett på Malmö latinskola med två knivar, en yxa och en hammare. Iklädd halsduk, mask och hörselkåpor ställde han sig sedan utanför en annan toalettdörr.

Den kvinnliga lärare som kom ut därifrån attackerades först. En annan lärare som bevittnade attacken blev jagad genom korridoren innan också hon attackerades.

Båda kvinnorna fick så svåra skador att de miste livet.

Ingen allvarlig psykisk störning

18-åringen har erkänt alla gärningar och förklarar sitt agerande med att han ville utföra ett dåd som var så hemskt att alla efteråt skulle ta avstånd från honom.

Två lagändringar på kort tid gjorde det möjligt att döma 18-åringen till ett historiskt hårt straff i förhållande till hans ålder.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var han inte påverkad av en allvarlig psykisk störning vid dådet och inte heller då han undersöktes.

Tingsrättens dom? Livstids fängelse.

Under hovrättsförhandlingen har försvaret hänvisat till gärningsmannens autism, som en förklaring till varför dådet kunde ske. Men utöver den rättspsykiatriska undersökningen har även Socialstyrelsens rättsliga råd slagit fast att 18-åringen inte led av en allvarlig psykisk störning vid dådet – eller vid tidpunkten för undersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet