Foto: SVT

Östersundare stoppas från Tillnyktringsenheten

Uppdaterad
Publicerad

Berusade personer från Östersund tas inte längre emot på Tillnyktringsenheten, TNE. Anledningen är att kommunen inte har förlängt avtalet med Region Jämtland Härjedalen.

Sedan 2010 finns det en Tillnyktringsenhet vid sjukhuset i Östersund. Den har fyra platser och är bemannad med både läkare och annan sjukvårdspersonal. Verksamheten där bekostas av kommunerna och Region Jämtland Härjedalen. Men i juni beslutade socialnämnden i Östersund att inte förlänga avtalet med regionen.

– Det här var den andra förlängningen som vi i så fall skulle göra, säger Pär Fredriksson (M), vice ordförande i socialnämnden.

– Redan vid föregående förlängning så var jag kritisk för enligt mig så är det här sjukvård, och därmed regionens uppdrag.

Diskussion om ansvaret

Frågan om Tillnyktringsenheten har varit upp till diskussion en längre tid inom SVOM, ett samarbetsorgan mellan kommunerna i länet och Region Jämtland Härjedalen. Frågan som diskuterats är dels ansvarsfördelningen mellan kommunerna och regionen, och dels samarbetet mellan kommunerna och regionen.

Två grupper har tillsatts, en med tjänstemän och en med politiker, för att reda ut frågorna och ge ett förslag på ett nytt avtal. Det finns olika uppfattningar om vem som har ansvar för en tillnyktringsenhet. Regionen anser att det inte är sjukvård, och Östersunds kommun anser att det är det och således regionens ansvar.

Polisen bekymrad

Östersunds beslut att inte förlänga avtalet får konsekvenser. Från och med den 1 juli tas inte berusade östersundsbor emot på TNE, vilket bekymrar polisen. Istället kommer berusade personer att tas till fyllecell.

Hans Ängqvist, poliskommissarie Östersund Foto: SVT

– Det kommer att innebära en ökad belastning för arrestverksamheten, säger Hans Ängqvist, kommissarie vid polisen i Östersund.

– Det finns också en klar risk att det kommer att binda upp polispersonal för bevakning på akutmottagningen.

Mer jobb för kriminalvården

Av de cirka 700 personer per år som varje år tagits omhand på TNE har 75 procent av dem kommit från Östersund. Om nu de flesta av dessa hamnar i fyllecell hos kriminalvården så ökar belastningen där.

Kerstin Sällström, kriminalvårdare häktet Östersund Foto: SVT

– På TNE finns det ju sjukvårdsutbildad personal, säger Kerstin Sällström, kriminalvårdare på häktet i Östersund.

– Det har vi ju inte här på häktet och det ska vi ju inte ha heller. Man vet ju aldrig vad de har tagit de som kommer hit, om de har tagit andra droger.

TV: Se nyhetsinslaget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.