Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ju miljökris, då är det bra att man ändrar på det” – hör vad Arvid Söderlund och andra elever på Lillsjöskolan i Östersund tycker om mer klimatsmart skolmat. Foto: April Caarph/SVT

Elever på Lillsjöskolan i Östersund om klimatsmart skolmat: ”Det är jättebra”

Uppdaterad
Publicerad

En extra vegetarisk dag och viltkött och potatis istället för ris och nötkött. Skolorna i Östersunds kommun får en klimatsmart meny den här veckan för att uppmärksamma Earth Week.

– Vi har ju bara en jord så det är viktigt att vi tar hand om den, säger Alva Danielsson, som går i årskurs två på Lillsjöskolan i Östersund.

Annelie Ljunggren jobbar i matsalen och är ekonomibiträde i Lillsjöskolans kök. Hon säger att de gärna har mer vegetarisk mat för miljöns skull, men att skolrådet vill se mindre vegetarisk mat i skolan.

– Vi vill inte heller öka matsvinnet och det viktigaste är att barnen äter så att de orkar med skolan, säger Annelie Ljunggren.

Klimatkrisen

Östersund uppmärksammar Earth Week

På lördag är det Earth Hour, då människor över hela världen släcker ner för att uppmärksamma klimatet. Därför har Östersunds kommun Earth Week den här veckan, för att arbeta mot en mer hållbar framtid. En del i det är en klimatsmart skolmatsmeny.

I klippet: Följ med till matsalen på Lillsjöskolan och hör vad flera elever tycker om den klimatsmarta maten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet