Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunens säkerhetsingenjör Stefan Nilsson ska sammanställa inventeringen av skyddsrummen för att se vilka behov och kostnader som finns. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Östersunds kommun inventerar sina skyddsrum

Uppdaterad
Publicerad

Efter Rysslands invasion av Ukraina har frågan om skicket på landets skyddsrum blivit högaktuell. Östersunds kommun har därför genomfört en inventering av sina skyddsrum, för att snabbt se vilket underhållsbehov som finns.

Det är egentligen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som ansvarar för inventering av landets skyddsrum, men för att snabbt skapa sig en bild av vilka behov som finns har Östersunds kommun valt att göra en egen inventering.

Totalt finns omkring 650 skyddsrum i Östersunds kommun, vilka faktiskt rymmer fler än vad som bor i kommunen. Men inventeringen handlar om de 65 rum som ligger i Östersunds kommuns fastigheter.

De svenska skyddsrummen

Åldrade skyddsrum

Kravet är att ett skyddsrum ska gå att ställa i ordning på 48 timmar och Stefan Nilsson, säkerhetsingenjör på kommunen, ska nu sammanställa inventeringen för att se vilka behov och kostnader som finns.

– Det är högt och lågt kan man säga, men inte katastrof. Många skyddsrum är ju gamla och ofta belamrade med en hel del bråte, men det kan också saknas utrustning. Gummitätningar till exempel åldras och måste så klart bytas ut, säger Stefan Nilsson.

Kan kosta flera miljoner

Det går att söka pengar för visst underhåll från MSB, men Stefan Nilsson tror ändå att notan kommer hamna på kommunen. En grov uppskattning som han gjort är att det kommer handla om flera miljoner kronor.

– Jag har provat söka pengar från MSB tidigare och fått blankt nej. Det har pratats om att det ska skjutas till nya pengar för underhåll av skyddsrum, och då kommer vi naturligtvis söka. Men jag tror kommunledningen tycker det här är så viktigt att man löser det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De svenska skyddsrummen

Mer i ämnet