Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Östersunds kommuns säkerhetsingenjör, Stefan Nilsson, visar runt i ett av kommunens skyddsrum. Foto: Fredrik Lundmark / SVT

Så funkar skyddsrummet – handvevad ventilation och bajsa i tunnor

Uppdaterad
Publicerad

De flesta av oss har nog inte funderat så mycket på vad som väntar om vi skulle behöva nyttja oss av ett skyddsrum. Många vet nog inte ens var närmaste skyddsrum ligger.

Följ med ner i ett av Östersunds kommuns skyddsrum där säkerhetsingenjör Stefan Nilsson förklarar hur det fungerar.

Efter att kriget i Ukraina bröt ut har sökningar på nätet om var man hittar sitt närmaste skyddsrum ökat med 4 000 procent. Folks oro är något som Stefan Nilsson, säkerhetsingenjör på Östersunds kommun, märkt av.

– Jag får mycket mer frågor än tidigare, som till exempel om man får ta med sitt husdjur eller om det finns handikappanpassade skyddsrum. Men tyvärr finns inte det, och man får inte heller ta med sitt husdjur ner i skyddsrummet.

Säkrare utanför städerna

Stefan uppmanar alla att först och främst ta reda på var närmaste skyddsrum finns, till exempel genom skyddsrumskartan, både från hemmet och från sin arbetsplats räknat. I Östersunds kommun finns förhållandevis gott om skyddsrumsplatser, men de är främst lokaliserade runt om i centrala Östersund.

– Det beror på att MSB gjort bedömningen att man inte utgör ett mål för en fiende om man bor en bit utanför städerna. Så kanske är det säkrast att vara där, säger Stefan Nilsson.

Vem låser upp till skyddsrummen? 

Många av skyddsrummen i kommunen ligger i källare under offentliga byggnader, företag eller på skolor. Så om situationen skulle uppstå att man måste fly till ett skyddsrum, vem är då ansvarig för att till exempel låsa upp entrédörrar, visa var skyddsrummet ligger och förklara hur allt fungerar?

– Det finns nog ingen utsedd ansvarig för varje skyddsrum om jag ska vara ärlig. Men efter den inventering kommunen nu gör så kommer vi också se över organisationen, samt sätta upp nya skyltar med instruktioner på hur saker fungerar inne i själva skyddsrummen, säger Stefan Nilsson.

I klippet ovan besöker SVT Jämtland ett av Östersunds kommuns större skyddsrum, under Lövsta företagscentrum på Frösön, där Stefan Nilsson förklarar hur det fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.