Foto: SVT

Östersunds sjukhus får kritik – anhöriga fick inte ta farväl av döende patient

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktar nu kritik mot infektionskliniken på Östersunds sjukhus för bristande information. När en svårt sjuk kvinnas tillstånd försämrades ytterligare beslutade man att avstå livräddande insatser. Men anhöriga underrättades inte och hann därför inte ta farväl av kvinnan.

Incidenten inträffade i början av april 2020 och det rådde vid tillfället besöksförbud på sjukhuset på grund av pandemin, förutom för att just ta farväl av en närstående. I sitt beslut skriver Ivo att man har viss förståelse för dels för det rådande besöksförbudet och att patientens hälsotillstånd fluktuerade.

Däremot konstaterar myndigheten att anhöriga inte informerats om beslutet att avstå att ge bland annat hjärt- lungräddning, trots att beslutet togs mitt på dagen och att kvinnan avled vid 17-tiden på kvällen. Därför kritiseras kliiniken.

Själva beslutet som sådant, att inte inleda livräddande insatser, har Ivo inga invändningar mot. Detta då beslutet tagits av läkare efter en individuell bedömning.

Man har heller inget att invända mot den vård som kvinnan fått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.