Anna Nordell Rensbo, butiksägare & ordförande i föreningen Östersund Handel, tycker att det är positivt att regeringen öppnar upp för fler stöd till företagare men menar att hjälpen behöver komma fort. Foto: Jakob Wesslund/SVT

Östersundsföretag positiva till nedstängningsstöd

Publicerad

Tidigare i veckan meddelade Regeringen att lönekostnader ska ingå i nedstängningsstödet som tidigare endast omfattat fasta kostnader. Företag som tvingas stänga igen på grund av pandemin kan alltså få hjälp att betala ut löner vid en eventuell konkurs, något som välkomnas av företagare i Östersund.

– Det är något vi har väntat på länge, det blir en form av trygghet att man vet att man kommer bli ersatt vid en nedstängning, säger Anna Nordell Rensbo, ordförande i föreningen Östersund Handel.

Tror på framtiden

Det är många företag som har en kämpig situation på grund av pandemin, med färre kunder och upprepade nya restriktioner att förhålla sig till. Nordell Rensbo menar att Regeringen hade behövt agera snabbare och göra det lättare för företag att söka stöd.

– Nedstängningsstödet är en viktig del men det finns också flera andra omställningsstöd som har utlovats men som fortfarande inte kommit företagarna till del, stöd som kanske kunnat bidra till att man inte behöver stänga ner. Ett exempel är omställningsstöden för augusti i fjol som inte ens är sökbara, säger hon.  

Men trots den osäkra situationen hoppas Nordell Rensbo att det kommer att bli bättre under våren och sommaren.

– Jag hoppas att vaccinationerna ska innebära att fler vågar leta sig ut i butikerna igen. Det kommer inte bli som innan pandemin men kanske att vi kan återgå till en viss normalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.