Hör räddningschefen Lars Nyman om hur man som privatperson förebygger bränder i sin bostad Foto: SVT

Ovanligt många bränder i Jämtlands län under året

Uppdaterad
Publicerad

Stavre, Svenstavik, Frösön och Odensala i Östersund. Det är exempel på platser där bränder totalförstört byggnader den senaste tiden. Antalet larm om bränder i byggnader i Jämtlands län är fler i år än i fjol. Nu ska bränderna analyseras.

Räddningstjänsten i Jämtland har haft 122 larm om brand i byggnad att hantera under året. Det är 32 fler larm än under samma period i fjol.

Någon förklaring till bränderna finns dock inte, berättar Lars Nyman, räddningschef på räddningstjänsten i Jämtland.

– Någon anledning är svår att säga. Det är en stor geografisk spridning, förbundet och länet är stort och det sker i olika delar så vi ser ingen koppling där heller.

Statistiken ska analyseras

Kategorin ”brand i byggnad” är stor och där ryms allt från brand i en papperskorg som totalförstörda bostadshus. Därför ska räddningstjänsten nu analysera statistiken för att få en bättre uppfattning.

Lars Nyman är däremot nöjd med räddningstjänstens arbete under bränderna.

– Det har fungerat bra. Stationerna ligger strategiskt och vi har rutiner som gör att larmas en station om brand i byggnad så larmas nästa station automatiskt.

Hör räddningschefen om hur man som privatperson förebygger bränder i sin bostad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.