Det kraftigt ökande antalet besökare i Gröndalsdeltat, såväl vandrare som löpare och cyklister, har medfört allvarligt markslitage uppe på pyramidåsen och i rasbranterna på den nordligaste pyramiden. Foto: SVT

Över 50 år tar det för Pyramiderna i Vålådalen att återhämta sig

Publicerad

Med den ökade turismen har markslitaget på och runt Pyramiderna ökat markant. Därför är har Länsstyrelsen beslutat om ett permanent förbud.

De pyramidliknande grusåsarna reser sig ståtligt upp i Gröndalsdeltat, cirka 13 kilometer från Vålådalen. Man får inte vara på Pyramiderna eller i slänterna runtomkring, varken till fots eller på annat sätt:

– Anledningen är att marken på åsryggen där pyramiderna finns har utsatts för ohållbart mycket slitage, ett slitage som äventyrar formen och växtligheten på åsen, säger Wictoria Wadman naturvårdshandläggare Länsstyrelsen.

Minst 50 år för återhämtning

Återhämtningen av växtlighet på marken är mycket långsam och enligt Länsstyrelsen kommer det ta minst 50 år.

Ur geologisk synpunkt är Pyramiderna en av av fjällvärldens mest intressanta platser. Här syns tydliga spår av istidens framfart bland annat genom källor, erosionsdalar och dödisgropar.

Se mer i videon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.