Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När man cyklar här i Issjödalen ska man hålla sig till leden – men en del gör inte det och på sikt kan det leda till cykling förbud i området om det inte blir skärpning. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Cykling kan komma att förbjudas i Issjödalen om det inte blir skärpning

Uppdaterad
Publicerad

Besökstrycket i Vålådalens naturreservat har under de senaste åren ökat betydligt och på många ställen är naturen sliten. Länsstyrelsen bedömer att fler områden kan komma att stängas för cykling eftersom instruktionerna inte följs.

– Jag tycker att det är förskräckligt och det är jättetråkigt, säger Wictoria Wadman, naturvårdshandläggare Länsstyrelsen.

Drygt 22 kilometer lång är leden från Vallbo i Södra Årefjällen genom Issjödalen och via Pyramiderna. Det är bara en liten del av leden som man inte får cykla på. Där måste cykeln ledas eftersom området inte tål cykling.

– Det kan förstöra leden fullständigt, säger Wictoria Wadman.

Världsunikt område

Gröndalsdeltat bildades när inlandsisen smälte för 9 000 år sedan. Området är världsunikt och känsligt för slitage. Lederna är tydligt markerade och förbudsskyltar är uppsatta. Men trots det finns det de som struntar i reglerna.

Det är tydligt skyltat längs leden där det står vad det är som gäller. Foto: SVT

– Det kan bli så att man inte får cykla alls här. Där är vi inte just nu men det gäller att alla sköter sig, säger Wictoria Wadman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer