Rennäringen riskerar att gå mot en tuff vinter ekonomiskt. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Överskott på renkött när restaurangbranschen går på lågvarv

Publicerad

Restaurangbranschen är en av rennäringens största kunder av renkött. Och renägare drabbas nu hårt ekonomiskt under pandemin när många restauranger tvingats dra ner på verksamheten.

Många branscher har det kärvt under pandemin och rennäringen är inget undantag. Så här års är det renskiljning och slakt. Men när restaurangfrysarna redan är fulla av kött är det svårt att få avsättning för ännu mer.

– Det är jättesvårt för många. Alla ska samtidigt på bara några få månader tjäna ihop hela sin årsinkomst. Så för enskilda renägare kan det bli kärvt ekonomiskt på sikt.

Det säger Anna Kråik Åström. Hon jobbar som utvecklingsstrateg inom nationella minoriteter vid Region Jämtland Härjedalen men är också själv renägare.

– Det är bara att gå till en själv. Många renskötarfamiljer kan bli helt beroende av att den andra parten har ett annat jobb när inkomsten från renskötseln kanske halveras.

Hör mer i klippet ovan om rennäringens problem under den pågående pandemin

Lagren av renkött är redan välfyllda när årets stora slaktperiod börjar. Det skapar oro inom rennäringen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.