Översvämning i Veman

Publicerad

Sex grävmaskiner och fem anställda från kommunens va-avdelning arbetade fram till 01-tiden natten mot måndag med att röja undan ismassor som satt igen Veman i Vemdalen och förrhindra att flera fastigheter översvämmades.

Veman i Vemdalen dämdes i helgen upp av en ispropp och svämmade över. Vattnet nådde fram till flera fastigheter.

Det var på söndagsförmiddagen som larmet till SOS kom. Vemdalens räddningstjänst ryckte  ut och arbetade på platsen med hjälp av ett antal privatpersoner.

–  Det är stora mängder is som dämmer upp i ån och det har blivit höjda vattennivåer. Det är ett antal  stugor som är hotade av översvämning , sade Mats Kronsten, inre befäl vid Jämtlands räddningstjänstförbund, på söndagen.

Gräver med maskin

Räddningstjänsten och övriga på plats att försökte leda bort vattenmassorna till en bäck som löper parallellt med Veman.

– En privatperson är där med en traktorgrävare och hjälper till, sade Mats Kronsten.

Två grävmaskiner var senare på plats för att lyfta ismassorna ur ån och förhindra en isfördämning.

– Vi försöker få tag på fler grävmaskiner. En eller två till kommer under dagen, sade Pär Olofsson.

Han beskrev situationen som besvärlig på söndagen.

– Just nu försöker vi gräva så att Veman kan flöda i sitt naturliga lopp så att det inte ska bli isfördämningar, sade Pär Olofsson, va-chef Härjedalens kommun.

Ismassor har flyttats

Vid 15.30 tiden rapporterade Härjedalens kommun att ismassorna i Veman vid Brynnan, uppströms och nordväst om Vemdalen, hade flyttats från åfåran och Veman rann då i sin normala fåra igen.

Det fanns stora ismassor vid broarna uppströms Nusgatan till nedströms Bastugatan i Veman i Vemdalen, öster om väg 315. Kommunen och räddningstjänsten arbetade för att gräva bort ismassorna vid broarna.

Vid 21-tiden rapporterade Härjedalens kommun att fem grävmaskiner arbetat sedan söndagseftermiddagen längs sträckan mellan Nusgatan och Håvägen i Vemdalen för att ta bort ismassor ur Veman.

Totalt arbetade sex grävmaskiner och fem anställda från kommunens va-avdelning fram till 01-tiden inatt med att röja undan ismassor som satt igen Veman.

På måndagsförmiddagen kunde vattnet i ån flyta på som vanligt, utan risk att översvämma några fastigheter.

– Läget är nu stabilt. Nu bevakar vi bara läget, säger vattenhandläggare vid Härjedalens kommun Jan Gabrielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårfloden 2018

Mer i ämnet