Hemvärnssoldater från Jämtland på väg till övning i Norge. Foto: SVT

På väg mot Norge

Uppdaterad
Publicerad

I veckan drar en stor internationell militärövning igång i Nord-Tröndelag. Drygt 100 av dom som ska delta är hemvärnssoldater från länet.

– Den största utmaningen kommer att vara vädret tror jag. Det växlande vädret, säger ställföreträdande plutonchef Daniel Olsson.

På onsdag börjar den stora militärövningen Cold response. Det är en internationell övning som Norge håller i och där 14 länder och Nato är inbjudna att delta i.

Cold response 2016

I år är övningen i Nord-Tröndelag och totalt kommer 15000 soldater att vara på plats varav 130 av dem kommer från hemvärnsbataljonen i Jämtland/Härjedalen.

Under måndagen var det således dags för de sista förberedelserna ute på Skyttecentrum, strax utanför Östersund. I strålande sol fick Daniel Olsson och hans kollegor en sista genomgång innan fordonen började rulla mot Norge.

Vad har du för personliga förväntningar på övningen?

– Att få ta del av övningen och träffa soldater från de andra nationerna, säger Daniel Olsson.

Cold response 2016

Övningen heter Cold response. Det är en stor internationell övning som Norge leder och som återkommer vartannat år.

I år genomförs övningen i Nord Tröndelag men kommer även i viss mån att synas i vårt område. Bland annat kommer luftövningsområdet att sträcka sig över svenskt territorium.

Totalt deltar 15000 personer varav 2000 är svenska soldater och officerare.

Deltagarna kommer både från våra grannländer men också från exempelvis Frankrike och Canada.

Totalt deltar 14 länder och Nato.

Huvudövningen börjar den 2 mars och pågår till 9 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cold response 2016

Mer i ämnet