• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Monica Norberg, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar i Åre märker att fler Norrmän vill sälja sina bostäder. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

Pandemin får norrmän att sälja fritidshus i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Många norrmän har sina fritidshus på den svenska sidan av gränsen men på grund av coronapandemin väljer nu flera att sälja. En trend som märks av på båda sidor av gränsen, bland annat i Åre.

Flera mäklarfirmor har fått allt fler förfrågningar från norrmän som vill göra sig av med sina fritidshus då de inte längre kan åka fritt över riksgränsen på grund av pandemin. Istället väljer de att sälja husen för att köpa nya i Norge.

– Av våra kunder är det fortfarande 50 procent norrmän och 50 procent svenskar som säljer, men anledningen till att de norska kunderna vill sälja är utan tvekan på grund av pandemin, säger Monica Norberg, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar i Åre.

– Flera av våra kunder säger att de överväger att köpa något i Oppdal eller andra städer i Norge, säger Joakim Westerlind Wiklund på mäklarföretaget Bjurfors till NRK.

Väntar på rätt läge

Även i Norge märker mäklare att allt fler norrmän går i säljtankar och det gäller inte bara hus i Jämtland utan längs hela riksgränsen. Många väntar på rätt tillfälle för att kunna göra så bra affär som möjligt. 

– Vi får många samtal av folk som vill sälja men som inte har bestämt sig ännu. De vill veta om det är rätt läge att sälja eller inte och om de kan göra en bra affär, säger Aud Schanke Reinås, mäklarepå Reinås Eiendomsmegling i Stjørdal, till NRK.

Tror du den här trenden håller i sig?

– Det får tiden utvisa, men jag förstår att folk vill sälja när läget ser ut som det gör.

Fler svenskar köper

När norrmännen väljer bort Sverige försvinner också en köpstark grupp från den svenska bostadsmarknaden. Dock har en ny köpargrupp trätt fram har dess ställe.

– Vi har märkt att fler svenskar vill köpa lägenheter och hus här på grund av pandemin, säger Monica Norberg, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar i Åre.

Samtidigt räknar hon med att norrmännen kommer tillbaka.

– Det är med sorg i hjärtat de säljer nu. Norrmännen tycker ju om Åre och många är intresserade av att köpa nya lägenheter här när pandemin är över, säger hon.

Hör svenska mäklaren Monica Norberg och norska mäklaren Aud Schenke Reinås berätta om bostadsmarknaden i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet