Jan Bergström, Riksidrottsförbundet, oroas av över att många ungdomar kanske har tappat kontakten med idrotten när den nu ska starta upp igen efter pandemin. Hör mer i klippet. Foto: SVT Jämtland

Pandemin: Inomhusidrotter de stora förlorarna

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har inomhusidrotter tappat i snitt över 20 procent av ungdomarna.  Men det finns även ”vinnare” på pandemin. Utomhusidrotter som bandy ser en ökning bland de yngre.

Gymnastik, kampsport och innebandy är exempel på sporter som tappat mer än 30 procent av sina deltagartillfällen fram till och med våren 2021 jämfört med 2019 i Jämtland-Härjedalen. Det skriver RF-SISU i Jämtland Härjedalen i ett upprop för att uppmärksamma situationen.

– Det är oroande att så många unga har tappat kontakten med idrotten. Det är jätteviktigt att vi alla nu hjälps åt för att komma igång igen, säger Jan Bergström som sitter i styrelsen.

Coronaviruset i Jämtlands län

Stor ledarbrist

I Jämtland och Härjedalen signalerar också många idrotter att man har stora problem att få ledare till sina lag när man nu skall starta upp sin verksamhet.

– Vi har stor ledarbrist nu. Tidigare ledare har gjort annat under några år och kanske tappat lite intresse. Men vi måste få tillbaka både våra barn och våra ledare. Men risken är att det tar tid, säger Jan Bergström.

Oroande

Jan Bergström varnar också för att om ungdomarna tappar kontakt med idrotten får det konsekvenser inte bara för återväxt inom idrotten utan också ur ett folkhälsoperspektiv.

Hur ser läget ut om två år tror du?

– Du säger två år, det kanske tar tre-fyra år att komma tillbaka. För det är en lång resa vi har att göra. En mycket lång resa, säger Jan Bergström.

Men det finns också sporter som är ”vinnare” på pandemin och som har lockat till sig fler utövare bland de yngre. Se mer i klippet.

Emilia Westh är ledare inom Östersunds Bandysällskap och hon gläds över att deras träningar kryllar av barn och unga. Hör henne berätta i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Vilka sporter har ökat eller minskat under pandemin?

De renodlade inomhussporterna tillhör de som redovisat störst förändring i sökt aktivitetsstöd till våren 2021.

Här är några exempel:

• Skyttesport    – 89 %

• Judo               – 72 % 

• Basket             – 50 %

• Gymnastik       – 39 %

• Innebandy       – 50 %

Sporter som ökat sina aktiviteter under pandemin:

• Bandy              + 55 %

• Konståkning     + 30 %

• Skidor              + 19 %

• Tennis              + 15 %

• Skidskytte        + 13 %

Den största sporten, fotboll, har haft ett tapp på 8,7 % i antal aktivitetstimmar under pandemin.

Källa: RF Sisu Jämtland Härjedalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet