Skolansvarig politiker, Pär Löfstrand, om framtidens skolor

Pär Löfstrand (L) : ”Det blir färre och större skolor”

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommuns ersättning till friskolorna ökar om kommunens skolor blir dyrare. Lösningen är att kommunens skolor blir större och effektivare, menar skolpoliker Pär Löfstrand.

Modellen där elevpengen följer eleven oavsett om det handlar om en kommunal skola eller en friskola sätter press på politikerna. Tjänstemännen uppmanar politikerna att ta tag i saken omgående.

600 elever till Engelska skolan

2021 väntas cirka 600 elever ha lämnat den kommunala skolan för att gå till Internationella engelska skolan. Har kommunen då kvar samma kostym, det vill säga samma antal lärare, lokaler, mathantering etc så drar kostnaderna per elev iväg. Och ökar priset , elevpengen, för elever i den kommunala skolan så ska även ersättningen öka till friskolorna.

Större skolenheter

– Vi tänker att det måste bli större enheter, små skolor är dyra, säger Pär Löfstrand. Och det ger även rektorerna bättre förutsättningar.

Det är bestämt att Storsjöskolan och Lugnviksskolan ska  renoveras och byggas ut.

– Att de skolorna då tar elever från området tror jag man förstår, säger Pär Löfstrand. Vi tänker inte investera miljoner i skolor vi kanske inte ska ha kvar.

Fler sammanslagningar är att vänta, men Löfstrand vill inte peka ut vilka skolor som kan komma att läggas ner.

– Men klart är att vi har för många skolkök. Det kan vi göra något åt snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.