Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Reporter förklarar: Det här händer med skolorna i Östersund Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Besparingsförslaget i Östersund: Stäng ner skolor

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten startar friskolan Engelska skolan i Östersund. Det får konsekvenser för de kommunala skolorna. Det framkom tydligt i de ekonomiska prognoser som nu finns.
Hör SVT:s reporter berätta mer i videon ovan.

Kommunens tjänstemän räknar med att runt 300 elever kommer att börja på friskolan Engelska skolan i höst. Det innebär att kommunens skolor kommer förlora runt 16 miljoner kronor i elevpeng.

Lösningen, menar då tjänstemännen, är att se över hela skolstrukturen i centrala stan. Förslaget till politikerna är att snabbt börja en avveckling, alternativt att skolor slås ihop.

Inga beslut fattades

På grund av coronapandemin är nämndens möte stängt för allmänheten, men vid lunch träffade SVT Rosi Hoffer (S). Hon är ny vice ordförande i nämnden.

– Vi kommer inte att ta några beslut i dag eftersom handlingarna kom så sent. Vi fick de först i går eftermiddag, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östersunds skolor i omorganisation

Mer i ämnet