Stort byggryck bland Östersunds skolor

Uppdaterad
Publicerad

De kommunala grundskolorna i Östersund kan få det rörigt till hösten. Från att hittills haft klasserna 1-5 ska även sjätteklassarna stanna kvar ännu ett år. Men då finns det ingen plats för dem i befintliga lokaler.

Alla utom Mariebyskolan berörs av nyordningen. För att få plats med ytterligare en årskurs tvingas resten nu att sätta upp paviljonger för att klara det nya uppdraget.

Det här kan bli rörigt, befarar de inom skolan som vi pratat med.

– Jag tror att det blir både och. På ett sätt blir det samtidigt stabilare eftersom sexorna får gå kvar i en invand miljö, säger Pär Löfstrand (L). Han är övergripande skolansvarig för den borgerliga ledningen i Östersund.

Leverantören lovar att paviljongerna ska stå färdiga till hösten på de nio skolor som berörs. Men parallellt med detta jobbar kommunen just nu med tre större renoveringsprojekt. Det handlar om Palmcrantz som får en gigantisk insats innan Engelska skolan flyttar. Och dessutom Storsjöskolan och Lugnviksskolan.

Just Lugnvik kan bli extra knepig. Där går i dag så många elever att man inte vet var de ska ta vägen under renoveringen.

– Jag misstänker att det här blir en politisk strid, just om de måste flyttas eller vara kvar medan renoveringarna pågår, menar Löfstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.