Sametingets framtida parlamentsbyggnad. Beslut om placeringsort väntas i februari 2019. Foto: Illustration: Murman arkitekter

Parlamentshusfrågan dröjer – beslut väntas fattas på plenum i februari

Uppdaterad
Publicerad

Sametingets plenum beslutade i maj om att en konsekvensutredning skulle göras kring de tre orter som är kvar i kampen om parlamentshuset. Nu är ett företag anlitat, men en utredning hinner inte bli klar till plenum i november.

Det skriver Sameradion & SVT Sápmi. Enligt Anders Kråik som är ansvarig för parlamentshusfrågan i styrelsen ska det finnas ett beslut om ort för plenum att ta i februari.

– Nu har styrelsen anlitat ett företag för det här uppdraget och påbörjat arbetet. Men det kommer inte hinna bli klart för beslut till plenum i november.

Sameradion och SVT Sápmi

Finns det någon risk med att beslutet dröjer?

– Det är så pass kort tidsperspektiv så jag har svårt att tro att det skulle påverka, säger Anders Kråik, Samerna.

På plenum i maj beslutades det att ta ner antal kandidater till tre, Giron/Kiruna, Vualtjere/Vilhelmina och Staare/Östersund.

Plenum – Sametingets folkvalda organ

Sametingets folkvalda organ, plenum, består av 31 ledamöter som är valda för fyra år.

Ledamöterna representerar under mandatperioden 2017-2021 nio samepolitiska partier. Plenum sammanträder tre gånger per år.

Källa: Sametingets hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet