”Man känner igen mönstret, det gäller att köpa billigt och sälja dyrt”

”Peab köpte billigt och sålde dyrt”

Uppdaterad
Publicerad

Prislappen på 127 miljoner för köpet av mark på Stadsdel Norr kommer att göra redan dyra lägenheter ännu dyrare, menar företagaren Nils Åke Hallström.

Den prisbelönte företagaren Nils Åke Hallström har i två insändare i ÖstersundsPosten riktat skarp kritik mot Östersundshems fastighetsaffär med Peab. Det kommunala bostadsföretaget har betalat 100 miljoner för mycket för fastigheterna, enligt Hallström.

– Jag vet inte exakt vad det är värt, men jag vet vad det inte är värt. För mig förefaller det märkligt att ett område på 15-20 hektar kan kosta 130-140 miljoner. Peab köpte för elva miljoner och då var det 180 hektar, säger Nils Åke Hallström.

Han är kritisk mot det sätt på vilket affären gjorts. För köparens del borde det ha varit öppet mål, eftersom det inte fanns några andra intressenter. När affären var klar kunde inte politikerna göra något åt saken – i avtalet mellan Peab och Östersundshem står det att ”Kommunfullmäktige i Östersund ska före tillträdesdagen godkänna köparens förvärv av aktierna. Om sådant godkännande inte lämnas ska affären ändå genomföras...”

– Jag har tagit del av handlingarna, det går inte att komma ur dom. Men det borde göras en ordentlig värdering av köpet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östersundshem

Mer i ämnet