Lyckliga PRO-medlemmar är med vid avtäckningen av sin målning. Foto: Anita Näsberg Andersson

Pensionärer gjorde grafitti i Bräcke

Uppdaterad
Publicerad

Bräckeborna fick på onsdagen en helt ny grafittimålning, med så kallade TAGs och allt. Men den här gången var det inga ungdomar som hållit i sprejburkarna. Istället var gärningsmännen pensionärer från PROs: lokalavdelning.

Pensionärerna började i vintras med en kurs i grafittimålning men det var lite osäkert om deras lärare Daniel Hansson skulle tacka ja till erbjudandet.

– Han skulle först säga nej men när han fick höra att det var pensionärer tyckte han att det var lite coolt, säger Anita Näsberg Andersson, medlem i PRO i Bräcke.

LÄS MER: Här går rullator-rallyt genom Östersund

Anita berättar att de nio pensionärerna som var med på den första lektionen direkt fick blodad tand för graffiti och att planerna att göra klart en målning till PRO:s 60-års jubileum föddes redan då.

Enligt Anita berättade PRO:s ordförande Christina Tallberg att deras projekt är helt unikt och att ordförande aldrig hört talas om ett liknande projekt inom föreningen.

Hårt arbete gav resultat

Med hjälp från sponsring från lokala företag och Bräcke kommun har pensionärerna arbetat hårt under vintern och våren för att få sitt konstverk klart i tid, vilket de till slut lyckades med.

På onsdagen var det äntligen dags för målningen att avtäckas. Det två meter höga och fyra meter långa konstverket har nu hamnat i lekplatsen i Bräcke, precis vid boulebanan där många pensionärer håller till.

– Vi har bara fått positiva reaktioner, säger Anita Näsberg Andersson.

LÄS MER: Här får de äldre lära sig spela tv-spel

Även om projektet var lyckat så finns det inga planer på fler graffiti kurser i Bräcke.

– Några tyckte det var jättekul men det blir inga fler kurser, i alla inte i PRO:s regi, säger Anita.

Detta betyder dock inte att andra PRO föreningar i länet inte kan få chansen att prova på graffiti då läraren Daniel Hansson redan fått förfrågningarna om att lära ut konsten till fler pensionärer.

– Kanske blir det något i Östersund så det inte är så långt för honom att åka, säger Anita.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.