Per Söderberg har länge velat se stadens fontäner i drift. Nu har den vid Badhusparken väckts till liv. Foto: Melisa Hagelin Sepulveda/SVT

Östersunds pensionärer vill prioritera fontänerna i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Fontäner runt om i Östersunds kommun har varit ur drift i flera år. Nu vill SPF Senionerna att stadens fontäner ska väckas till liv berättar föreningens ordförare Per Söderberg.

På måndagen sattes fontänen vid Badhusparken i drift. Men seniorerna nöjer sig inte med det utan de vill se alla stadens fontäner i drift.

På frågan om det skulle vara uppskattat av invånarna att få igång fontänerna säger Per Söderberg:

– Ja, det tror jag absolut. Några ligger nära Östersund centrum så man skulle kunna ha stavgång och sen sitta ned vid en bänk och med rofylldhet och känna att det är en ännu trivsammare stad att bo i.

Kommunens planer för fontänerna i staden

Trots att fontänen i Badhusparken kommit igång så finns det fortfarande en del som är ur drift i staden.

– Vi jobbar på det, vi försöker tänka nytt och hållbart, säger Kerstin Blomqvist, landskapsingenjör på mark och anläggning i Österunds kommun.

Att få igång fontänerna vid Kyrkparken och Torgbrinken hoppas kommunen ska kunna ske inom kommande år.

Vad gäller dammen i Torvalla och fontänen Afrodite mellan Rådhuset och biblioteket så finns det idéer men inget mer konkret än så i nuläget.

Varför stadens fontäner varit ur drift är på grund av olika orsaker men en av de är att Vatten Östersund ställt krav på att de ska ha vattenmätare och återströmningsskydd installerat och det blir en stor kostnad för varje fontän.

Hör Per och andra Östersundsbor tankar kring stadens fontäner i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.