Tommy Ceder, tf enhetschef i Östersunds kommun är bekymrad över att trygghetslarmen inte fungerar. Foto: Maria Harning/SVT

Personuppgifter kan ha läckt när trygghetslarmen slutade fungera

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om personer kan ha kommit i orätta händer i förra veckan då trygghetslarmen i 150 kommuner slutade fungera. I Östersunds kommun utreds nu vad som kan ha läckt.

Det var företaget Careium som utsattes för en cyberattack förra torsdagen. Bolaget levererar trygghetslarmstjänst till 150 kommuner, bland andra Östersunds, Bräcke och Krokoms kommuner.

Nu varnar företaget för att personuppgifter kan ha stulits i samband med attacken.

– Vi fick meddelande om det vid 16:30 igår, säger Tommy Ceder, tf enhetschef på Östersunds kommun till SVT Jämtland. Det kan också vara så att även anhöriguppgifter har läckt.

Nu arbetar kommunen med att undersöka omfattningen och rapportera det inträffade till bland annat integritetsskyddsmyndigheten och Inspektionen för vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.