William kom ihåg vad han lovat mamma – och frågade efter lösenordet när en okänd man kontaktade honom.

Lösenordet räddade William från okänd man

Publicerad

11-årige William Nilsson i Östersund stoppades av en man som påstod att hans mamma var skadad. Men mannen avslöjades av – ett lösenord.

Den här artikeln är från 2015.

Det var i går på Hyggesvägen, precis vid travet i Östersund, som William blev stoppad av en okänd man när han kom på sin cykel vid 19-tiden.

– Han tog av sig kepsen och ställde sig framför mig, och sa att mamma var skadad och var på sjukhus och att jag skulle följa med, berättar William.

Mindes löftet till mamma

Men William mindes vad han lovat sin mamma, att fråga efter det lösenord de kommit överens om.

– Han såg skum ut och när han inte kunde lösenordet så förstod jag att han ljög. Jag blev jätterädd och cyklade så fort jag kunde.

– Jag läste i en tidning om en mamma som berättade en liknande historia och hon hade kommit överens om att alla som hämtar barnet ska kunna ett lösenord, berättar Williams mamma Anna Nilsson. Och det visade sig vara riktigt, riktigt bra.

– Jag blev förstås jätterädd när William berättade vad som hänt, säger Anna Olsson.

Ringde polisen

Anna ringde till polisen som kom efter 10 minuter. Man tog signalement och sökte med hund på platsen. Men fick inget spår.

Polisen har gått ut med ett signalement. Mannen ska ha haft röd jacka, blå jeans, svart keps mer två vita pilar på skärmen, hade mycket kort hår. Han var smal och ganska lång

En anmälan är upprättad om försök till olaga frihetsberövande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Året som gick – det läste ni

Mer i ämnet