Polischefen i Östersund om raketerna som träffade polisbil: ”Kunde gått betydligt värre”

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för lokalpolisen i Östersund ser mycket allvarligt på att hans kollegor skadades av det som tros vara en raket som åkte in i polisbilen. Oavsett om det som hände i Badhusparken under nyårsnatten var medvetet eller inte så ska det utredas enligt lagen om sabotage mot blåljusverksamhet.

– Vi ska vara tydliga med att vi inte vet exakt vad som hände i Badhusparken strax efter midnatt, säger David Westlin. Det vi vet är att någon form av pyroteknik sköts in i bakluckan på polisbilen.

De båda poliserna som befann sig vid bakluckan när föremålet kom farande in i bilen skadades och fick uppsöka sjukvården.

– Det handlade bland annat om att undersöka öronen, säger David Westlin. Idag mår de okej.

”Mycket farligt”

David Westlin poängterar att det är helt oacceptabelt att skjuta med raket och pyroteknik i närheten av människor oavsett om det är mot poliser eller medborgare i allmänhet.

– Det är en orsak till att det finns lagar kring detta, säger han. Det är mycket farligt.

Händelsen i Badhusparken ska utredas och David Westlin hänvisar till den nya lagen som ska skydda de som arbetar med utryckning inom polisen, ambulans och räddningstjänst.

– Det finns en ökad benägenhet att man ger sig på blåljuspersonal, främst i storstäderna. Därför har vi nu den nya lagen som heter sabotage mot blåljusverksamhet. Den hänvisar vi till i det här fallet.

Polisen efterlyser vittnen till händelsen.

– Det var mycket folk på platsen så vi hoppas att man hör av sig, säger David Westlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.