Foto: TT

Polisens signalement på männen som lurar sig in hos äldre

Publicerad

Äldre personer i Jämtland får se upp med att släppa in okända personer som utger sig för att komma från polisen eller hemtjänsten. Polisen går nu ut med signalement för att stoppa lurendrejeriet.

En ung man uppgav att han var från hemtjänsten och tog sig in hos en äldre man i Strömsund under fredagseftermiddagen. Han sade sig vilja låna toaletten. Efter besöket saknades pengar. Polis rubricerar det i nuläget som grov stöld.

Han uppges vara i 20-årsåldern och ha en välklippt och kort frisyr. Mannen bar vid tillfället en röd jacka.

Gick iväg när kvinnan bad honom gå

Under eftermiddagen fick polisen höra talas om en liknande händelse som ska ha inträffat under torsdagen. Denna gång på Amaliagatan i Strömsund. En man ska då ha knackat på hos en äldre kvinna och uppgett att han var polis. Mannen gick in till kvinnan, men gick iväg när hon bad honom att göra det.

Den här mannen uppges vara i 40-årsåldern, ganska lång, han har mörkt hår, inget skägg och ska vid tillfället ha burit en randig tröja.

Ville ha kaffe

Under fredagskvällen inkom ytterligare ett samtal till polisen. En okänd man ska ha kommit till en adress i Strand tidigare under dagen. Han sade sig komma från hemtjänsten och ville ha kaffe. Boende på adressen släppte inte in mannen och han körde då därifrån.

Manen ska ha varit i 40-årsåldern, haft fina kläder och kört en röd bil av äldre modell.

Polisen vill få in tips

Polisen vädjar nu till allmänheten om att höra av sig med iakttagelser som kan sättas i samband med händelserna. Dessutom påpekar polisen att den som utger sig för att vara polis ska kunna legitimera sig.

Liknande händelser

Tidigare i veckan har liknande händelser inträffat i både Östersund och Svenstavik.

– Självklart tittar vi på om det kan röra sig om samma person som har besökt folk både i Östersund och i Svenstavik, har Peter Johansson, förundersökningsledare hos polisen, tidigare sagt till SVT Nyheter Jämtland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brott mot äldre i Jämtland

Mer i ämnet