Polisen i Härjedalen kan se tecken på att användandet av droger ökar. Foto: Matilde Campodonico/TT

Polisen kraftsamlade mot narkotikan i Sveg

Uppdaterad
Publicerad

Under ett par dagar förra veckan genomförde polisen i Sveg en insats mot narkotikabrott. Tio personer rapporterades för narkotikabrott och ytterligare en är misstänkt. Samtidigt tror polisen att allt fler brukar narkotika i Härjedalen.

Under insatsen genomförde polisen fem husrannsakningar, man gjorde två beslag, rapporterade tio personer för ringa narkotikabrott och fick misstankar om ringa narkotikabrott hos en person.

Enligt Christer Florin, gruppchef hos polisen i Härjedalen och Berg, grundar sig satsningen delvis på att polisen den senaste tiden fått in fler tips, så kallade underrättelser, om narkotikabrott.

– Det pekar på att den kan vara ett ökat bruk bland unga vuxna. Under längre tid har det skett en liberalisering i synen på droger, om det slagit mot Sveg är oklart men vi ser ett ökat underrättelseflöde, säger Christer Florin.

Vilken typ av narkotika är vanligast?

– I Härjedalen är cannabis och amfetamin det vanligaste.

I vilka sammanhang hittar ni narkotika?

– Det är en mängd olika sammanhang. Från det som regeringen kallar för partyknarkande, till missbrukare och dem som testar för första gången.

Här ger polisen Christer Höglund tips på hur man som förälder kan upptäcka om ens barn röker cannabis (från SVT:s granskning av droger i januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.