Polisen uppmanar till att aldrig lämna ut känsliga uppgifter. Polisen tipsar även att alltid träffa personer i verkligheten och titta på varor innan man för över pengar till främmande människor och företag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bank-id, falska fakturor och hyrbil som inte fanns – polisen varnar för bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar för att antalet annonsbedrägerier har ökat i region Nord. Bara under den senaste helgen har flera anmält olika typer av bedrägerier och försök till bedrägeri i Jämtlands län.

Under helgen som varit har polisen i Jämtland Härjedalen fått in flera anmälningar om bedrägeri och försök till bedrägeri.

Gärningsmännen går till väga på olika sätt. Det handlar dels om personer som utger sig för att arbeta på bank och vill att målsäganden ska lämna ifrån sig bankuppgifter eller logga in med bank-id.

I andra fall har människor fått hem fakturor för varor och tjänster de inte beställt. Det finns också fall där målsäganden fått fakturor eller pengar har dragits för prenumerationskostnader till olika företag trots att det inte finns en aktiv prenumeration.

Hyrbilsbedrägeri

– En anmälan handlar om en kvinna som bokat och betalat en hyrbil via en hemsida för ungefär en vecka sedan. När kvinnan inte fick en bekräftelse på bokningen anade hon att någonting var fel och försökte kontakta företaget utan framgång. När hon sökte på företaget fick hon uppgifter om att det var ett bedrägeriföretag och hon gjorde en polisanmälan, säger polisens presstalesperson. 

Kvinnan har betalat 6 500 kronor för hyrbilen hon inte sett något av.

Andra typer av bedrägerier

Innan helgen varnade polisen på sin facebooksida för misstänkta bedrägerier i form av rosförsäljare. Två anmälare har uppgett att rosförsäljare velat sälja rosor till ett överpris och att försäljarna påstridigt velat komma in i deras hem under försäljningen. Händelserna är polisanmälda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.