Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen anser att man vet vilka ungdomar som är kriminella Foto: SVT

Polisen om flyktingströmmen 2015: ”Vi hann inte med det förebyggande arbetet”

Uppdaterad
Publicerad

När 620 ensamkommande asylsökande kom till Jämtland 2015 stod polisen inför en helt ny situation. Det blev en hel del utryckningar till asylboenden. I dag har polisen kontakt med några av de ensamkommande som hamnat snett.

– De allra flesta som vi träffade 2015-2016 har vi inte haft kontakt med efter det, säger polisinspektör Jonas Annerud. Men några finns kvar hos oss. Det handlar om narkotika och våld.

Jonas Annerud poängterar att man inte ser de ensamkommande som en särskild grupp.

– Vi fokuserar på brott de gör – inte på varifrån man kommer.

Det finns ensamkommande som på olika sätt hamnat i skuld och sen hamnat i kriminalitet, berättar flera som finns i ungdomarnas närhet. De berättar om ungdomar som inte orkar med sin pressade situation och börjar självmedicinera med hasch och sen blir fast i missbruk.

– De kan vara utan bostad och fått bo hemma hos någon som sen kräver gentjänster, säger Sabina Esp som är socionom i Östersunds församling.

Hör polisinspektör Jonas Annerud om ensamkommande ungdomar och situationen vid busstorget i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ensamkommande i Jämtlands län

Mer i ämnet