Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna i Härjedalen är oense om vad som ska göras med Röstberget i Funäsdalen. Johan Fredholm (M) ser att området behöver bebyggas, men vill också bevara friluftslivet. Foto: Maria Broberg/SVT

Politikerna oense om Röstbergets framtid i Funäsdalen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera utmaningar i Funäsdalen. Framförallt är det bostadsbrist. Politikerna i Härjedalen är oense om det stora friluftsområdet Röstberget ska användas till nya bostäder.

Flera partier ser det som ett måste att bygga bostäder på Röstberget för att lösa boendesituationen i Funäsdalen, andra partier tycker att det borde finnas bättre områden att bygga på.

Se i videon varför Liberalerna och Moderaterna vill bebygga Röstberget.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Såhär tycker partierna om att bygga på Röstberget i Funäsdalen:

Lars-Gunnar Nordlander, Socialdemokraterna: Partilinjen är att det inte är aktuellt med bostäder på Röstberget, men vi var överens om att Röstberget skulle ingå i samrådsunderlaget. Nu har fler än bara partierna fått tycka till om Röstberget och då finns det ett bredare underlag för diskussioner.

Karin Holmin, Vox Humana: Är det viktigt för befolkningen och de som bor där att Röstberget fortsatt används till fritidsområde så måste vi politiker lyssna på det och se om det finns alternativa ställen för bostäder och det finns det i Funäsdalen.

Olle Larsson, Härjedalspartiet: Man borde göra en omröstning för de som lever i Funäsdalen. Det är de som bor i Funäsdalen som ska fatta beslut om Funäsdalen. Samrådet är inte en direktdemokrati för Funäsdalingarna.

Lillemor Nordling, Vänsterpartiet: Vi har i princip inget emot bostäder på Röstberget, men då vill vi att man prioriterar hyresrätter för permanentboende. Sedan måste man ta hänsyn till naturen och inte bara bygger massor med bostäder.

Ted Länsberg, Sverigedemokraterna: Vi ifrågasätter om det verkligen är turistbostäder som ska byggas. Det behövs bostäder, men det som behövs är billiga hyresrätter. Var det ska byggas i Funäsdalen är mer en fråga för de boende i Funäsdalen att ta ställning till. Om merparten är emot det så ska troligtvis inte byggas där.

Bo Eriksson, Kristdemokraterna: Det behövs hyreslägenheter i Funäsdalen och det är svårt att hitta mark. Vi i KD är emot att bygga på åkermark, men Röstberget är ju mest skogsmark men där är närheten till skolan ett bekymmer – då skolan behöver området. Kanske går det att göra en kompromiss, man bygger någon form av bostäder – inget jättebygge – och så kan man ändå behålla fritidsområdet.

Mats Ericsson, Centerpartiet: För att lösa bostadsproblematiken för permanentboende i Funäsdalen är det nödvändigt. Det är snart ett samhällsfarligt problem att det inte finns bostäder. Röstberget kan vara nyckeln i problemet.

Johan Fredholm, Moderaterna: Vi ser Röstberget som ett expansionsområde för Funäsdalen om och när vi behöver en större skola eller en större eller fler förskolor. Vi vill bevara spår och leder, men samtidigt ser vi att det är ett bra område att bygga hyresrätter på, nära friluftsområden och på gångavstånd till byns faciilteter. Ett mål för oss är att man ska använda bilen så lite som möjligt.

Bengt-Arne ”Baben” Persson, Liberalerna: Man måste ta hänsyn till att det är ett friluftsområde med olika sorters aktiviteter både sommar och vinter. Viktigt att man bygger så att det passar in i befintlig miljö och bostadsområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet