Fjällrävar på Helags förra året. Foto: SVT

Positivt för de utrotningshotade fjällrävarna

Uppdaterad
Publicerad

Projektet att rädda de utrotningshotade fjällrävarna tycks fortsatt framgångsrikt. Sent på onsdagskvällen kunde inventerarna räkna till 16 nya kullar bara i Helags

Årets inventering av fjällrävsbeståndet har inletts. Just nu är volontärerna från Stockholms universitet tillsammans med personal från bland annat länsstyrelsen ute och inventerar och de har startat på Helags i nordvästra Härjedalen.

Nya kullar

Där hade vid lunchtid i går tio kullar med nyfödda valpar konstaterats. Varje nyfödd fjällsrävskull brukar bestå av mellan två och åtta valpar.

– Det ser rätt bra ut med tanke på att det just inte finns några lämlar här, sa då Mats Ericson som är projektledare på Felles Fjellrev till SVT.

Inget lämmelår

Gnagare, inte minst lämlar, är fjällrävarnas favoritföda. Ett tag såg det ut som att det skulle bli ett lämmelår, men lämlarna tycks ha uteblivit i Jämtland och Härjedalen.

– I Västerbotten däremot verkar det finns gott om dem, säger Mats Ericson.

Ännu fler kullar

Sent på onsdagskvällen meddelades från inventerarna att man då konstaterat ytterligare kullar.

– Nu är vi uppe i totalt 16 nya kullar här i Helags och det är väldigt glädjande, säger Lars Liljemark som är naturbevakare på Länsstyrelsen.

– Det kan ju tänkas att det ändå finns ett lokalt bestånd av lämlar här uppe någonstans, säger han.

Stödmatas

Fjällräven är utrotningshotad och projektet Felles Fjellrev arbetar för att den ska räddas. Man har bland annat skjutit av rödräv, som konkurrerar om födan, och man stödutfodrar fjällrävarna.

Felles Fjellrev

Projektet ”ägs” av Länsstyrelsen i Jämtlands län och Miljödirektoratet (norska motsvarigheten till Naturvårdsverket). Även Länsstyrelsen i Västerbotten, Världsnaturfonden WWF, Stockholms universitet och Norsk institutt för naturforskning finns med i projektet. Projektet har även stöd från EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.