Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlotta Nyberg, postombud i Åre, berättar om hur de spårar narkotika och samarbetet med Polisen i klippet ovan. Foto: Eva Danielsson/SVT

Postombud ska leta knark: ”Vi luktar, kollar vikt och vart det kommer ifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikaproblematiken ökar i hela Jämtlands län och även i Åre kommun. Därför har postombuden utbildats i att känna igen misstänkta brev och paket.

Charlotta Nyberg är ett av postombuden som gått den utbildning Polismyndigheten och tullen haft med postombud i Åre kommun. Utbildningen där postombuden lärt sig att hantera misstänkta brev och paket är en del i arbetet att försvåra och förhindra spridningen av illegala preparat.

– Det är ofantligt mycket paket som skickas så det här är ju ett stort problem, och vi måste verkligen se till att vi inte är delaktiga i detta, säger postombudet Charlotta Nyberg.

Ska aldrig komma fram oupptäckt

Som en del av spårningsarbetet ska postombuden bland annat lukta, kolla vikt och undersöka vart paketet kommer ifrån, säger Charlotta Nyberg.

– Det viktiga är att det aldrig kommer fram att vi har hittat någonting just här, på vårt ställe, utan att polis och tull tar vara på det på en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.