Foto: SVT

Flott lösning ger grönt flygbränsle

Uppdaterad
Publicerad

Idag tankades det för första gången biobränsle på Åre Östersund Airport, som delvis består av frityrfetter. Swedavia har upphandlat 450 ton biobränsle utan fossilt koldioxid som flygplan kan tanka på tre av bolagets flygplatser, förutom Åre Östersund även Stockholm Arlanda och Bromma.

Dagens tankning på Åre Östersund är en del i Swedavias klimatarbete. 450 ton biobränsle motsvarar förbrukningen av det bränsle som använts för bolagets tjänsteresor under 2016. På flygplatsen i Östersund kommer bränslet att räcka i några veckor och förhoppningen är dels att skapa ett större intresse för att flyga med fossilfritt bränsle. 

– Vi hoppas att vi kan sprida hur enkelt det är att faktiskt göra det här valet och att vi kan flyga med fossilfritt bränsle idag. Det handlar om att skapa efterfrågan på bränslet för målet är att vi ska få till en storskalig produktion i Sverige och det behövs för att priserna ska gå ner. Då kommer flygbolagen så småningom ha råd att flyga på det här bränslet, säger Susanne Norman, flygplatschef på Åre Östersund Airport.

I dagsläget är biobränsle fyra gånger så dyrt som det traditionella flygbränslet på grund av låg efterfrågan.

Nära produktion är målet

Bränslet fraktas från Kalifornien och det är på grund av att det inte finns något annat alternativ enligt flygplatschefen Susanne Norman.

– Det är klart att vi vill ha nära produktion men idag finns det ingen nära produktion och istället för att tro att produktion ska komma igång utan att vi efterfrågar så väljer vi att starta det här nu och då får vi köpa där det finns.

Detta är ett steg på vägen för att kunna erbjuda företag och flygresenärer möjligheten att köpa biobränsle på samma sätt som fossilt bränsle.

Klimatarbetet

Swedavia har köpt in biobränslet via Fly Green Fund till en kostnad av 7,5 miljoner kronor. Fly Green Fund är en ekonomisk förening som har målet att norden ska bli en världsledande bioflygregion. Privatpersoner och företag som vill flyga på biobränsle kan betala in en summa till föreningen där 75 procent går till bränslet och 25 procent går till att stötta projekt och initiativ som bidrar till tillverkning av biobränsle i Norden.

Swedavias och svenskt flygs vision är ett fossilfritt inrikesflyg år 2030. El- och biogasdrivna fordon, energieffektiviseringar och övergång från fossil energiförsörjng till grön el och värme är några av det åtgärder man satsar på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.