Problem att hitta personal för betongindustrin i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

I våras fick Attacus behov av 40 nya medarbetare till produktionen i sina fabriker i Hammerdal och Strömsund. Hittills har man fått tag i 36 personer. Bland annat tror man att bättre kollektivtrafik hade underlättat rekryteringen.

Företaget är en av de industrier i Jämtlands län som expanderar. Enligt Arbetsförmedlingen i Jämtland är det just nu ovanligt många industrier som konkurrerar om arbetskraften. Något som betongindustrin i Hammerdal märker av.

– Det har varit svårt att hitta folk, det är en gynnsam arbetsmarknad för arbetstagare, säger Petra Hellström som är personalchef på Attacus betongelement.

Bygger i Mälardalen

Just nu håller man på att leverera husdelar, konstruerade i både trä och betong, till bostadsområden som byggs i Mälardalen. För att upprätthålla produktionstakten har de behövt ta in 40 nya personer. Av dessa har man hittills lyckats anställa 36 sedan annonserna gick ut i våras.

För att lösa bemanningen har företaget, som många andra, introduktionsutbildningar. Man har också övervägt svenskakurser anpassade för just deras verksamhet. Men Petra Hellström tror också att det hade underlättat med bättre bussförbindelser mellan Östersund, Hammerdal och Strömsund.

Omväxlande jobb

Linnea Fredholm har jobbat på fabriken i tre år och gjuter nu betongväggar med en hjälp av en fjärrstyrd maskin.

– Jag kan tänka mig att många har fördomen att det är jättetungt och att man måste vara stor och stark för att klara av jobbet. Så jag tror att fler skulle vilja jobba ifall man berättade mer om hur omväxlande jobbet är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.