Trygghetslarm för äldre Foto: SVT

Trygghetslarmen slutade fungera

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagseftermiddagen slutade trygghetslarmen i Östersunds kommun att fungera, något som fortfarande inte är åtgärdat.

– Klockan 13.30 fick vi besked från leverantören att våra trygghetslarm av märket Doro slutat att fungera, säger Tommy Ceder på Östersunds kommun till SVT Nyheter Jämtland.

Kommunen fick höra att det skulle börja fungera igen snart därpå, men det visade sig vara felaktigt och därför tar man tillbaka tidigare uttalande. Vissa funktioner som fungerade tidigare på eftermiddagen slutade sen och Vid sextiden på måndagkvällen låg samtliga funktioner nere. Samtliga enhetschefer och verksamhetschefer inom hemtjänsten hålls underrättade om problemen.

Hemtjänstpersonalen har instruerats att åka hem till de medborgare som har trygghetslarm i hemmet för att se till att de mår bra. Det rör sig om drygt 1.300 trygghetslarm i Östersunds kommun som slutat fungera.

– Alla enhetschefer är informerade och vi har börjat göra besök hos vissa vårdtagare, säger Tommy Ceder.

Enligt Östersunds kommun är det GSM-funktionen i SIM-kortet i trygghetslarmen som slutat fungera och man försöker febrilt att åtgärda problemet från operatörens sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.