Så här ser Helags glaciär ut nu i juni 2021. Men om 30 år kommer det bara att finnas små rester kvar av den och den närbelägna Sylglaciären, säger professor Gunhild Rosqvist. Foto: privat & SVT

Professorn: Om trettio år finns inga glaciärer kvar i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Världens glaciärer smälter i allt snabbare takt och så även här i Sverige. Landets sydligaste glaciär, Helags, har exempelvis krympt med hela 40 procent. Det konstaterar en av landets ledande experter på området, professorn och glaciärforskaren Gunhild Rosqvist.

Tidigare har det talats om att ytan på de båda glaciärerna i Jämtlands län – Helags och Sylglaciären – minskat med 30 procent på 100 år.

Men de senaste forskningsresultaten visar nu att avsmältningen är ännu större. De båda glaciärerna har i själva verket minskat med mer än 40 procent.

Klimatkrisen

– Det är väntat. Glaciärer är väldigt känsliga för sommartemperaturer. När vi mäter hur glaciärer mår så mäter vi dels hur mycket snö de får på vintern och sedan hur mycket av den snön och isen som smälter på sommaren, säger Gunhild Rosqvist, professor i naturgeografi och glaciärforskare.

Mer snö hjälper inte längre

Det är en balans, som en budget, förklarar hon.

– Men det spelar ingen roll idag om det kommer väldigt mycket snö. Det smälter bort ändå om sommaren är varm och vi har ju haft väldigt mycket varma somrar på sistone, så det ser ganska mörkt ut framledes också.

Gunhild Rosqvist var tidigare föreståndare för Tarfala forskningsstation och har ägnat mycket tid åt att följa utvecklingen för landets glaciärer.

I videon berättar hon mer om läget för världens glaciärer, hur människor påverkas och vad det betyder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet